Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a dat startul selecției naționale a satelor turistice care aspiră la titlul „Best Tourism Villages”!

Inițiativa este premergătoare desfășurării celei de-a treia ediții a competiției internaționale a Organizației Mondiale a Turismului (OMT), prin intermediul căreia, anual, sunt identificate exemple remarcabile de destinații rurale.

În urma depunerii candidaturilor și evaluării acestora, România va transmite către OMT cel mult 8 propuneri de sate turistice, care vor concura cu alte destinații rurale din întreaga lume. Pentru a fi eligibil, satul trebuie să aibă o densitate scăzută a populației și cel mult 15.000 de locuitori, conform ultimului recensământ, să fie localizat într-un peisaj cu o prezență importantă a activităților tradiționale și să împărtășească valorile, precum și stilul de viață al comunității.

În procesul de evaluare, se vor puncta următoarele criterii de selecție: resursele culturale și naturale, promovarea și conservarea resurselor culturale, durabilitate economică, socială și de mediu, dezvoltarea turismului și integrarea lanțului valoric, guvernanța și prioritizarea turismului, infrastructură și conectivitate, sănătate, siguranță și securitate, materiale de prezentare (video, imagini).

Destinațiile rurale din partea României, care vor participa în cadrul competiției mondiale, vor avea șansa de a fi desemnate „Best Tourism Villages”, asemenea satului Rășinari, care a obținut această distincție anul trecut, sau de a fi incluse in Programul Upgrade, prin care vor beneficia de suport din partea OMT și a partenerilor pentru îmbunătățirea domeniilor de activitate identificate ca mai puțin dezvoltate în urma evaluării.

Mai multe informații despre regulamentul concursului și condițiile de participare sunt disponibile în comunicatul de presă al MAT, aici

sursă foto: MAT