Dreptul la muncă
Este foarte important să lucrezi legal, să-ți cunoști drepturile pentru a putea fi protejat legal și pentru a putea beneficia de toate avantajele muncii prestate în afara granițelor țării. În acest context, la nivelul UE a fost realizată o platformă pentru a vă ajuta să faceți ce v-ați propus în alte țări europene, evitând birocrația și complicațiile.
De asemenea Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a elaborat Ghiduri utile lucrătorilor atât la nivelul statelor UE/SEE și Elveția cât și pentru UK si Emiratele Arabe Unite.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a demarat în sprijinul românilor care lucrează în străinătate o serie de ghiduri detaliate în acest sens.
Dreptul la egalitate de tratament
Protecția lucrătorilor sezonieri este o prioritate a UE. Când lucrați în alt stat membru, în calitate de cetățeni ai UE trebuie să fiți tratați în mod egal cu cetățenii statului, respectiv în ceea ce privește remunerația, programul de lucru, concedierea, sănătatea și securitatea.
Dreptul la la securitate socială
Când lucrați sau locuiți în străinătate, veți beneficia de securitate socială fie în țara de origine, fie în țara-gazdă. În ambele cazuri, va trebui să faceți demersurile necesare pentru a vă asigura că beneficiați de asigurare și după ce vă mutați în țara gazdă.
Dreptul de ședere permanentă
Ca cetățean al UE, aveți dreptul de a vă muta în orice țară din UE cu scopul de a lucra, de a studia, de a căuta un loc de muncă sau de a vă pensiona acolo. Condițiile și formalitățile necesar a fi îndeplinite la nivel European le regăsiți pe platforma Your Europe.
Dreptul la redobândirea cetățeniei române
Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanelor care au fost cetățeni români, dar au pierdut cetățenia română din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicată fără voia lor, precum și descendenţilor acestora până la gradul III astfel:
- Acordarea cetăţeniei române la cererea persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin cu îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 8 din Legea nr. 21/1991
- Acordarea cetăţeniei române de către persoanele care au pierdut această cetățenie, precum și de către descendenții acestora până la gradul II , inclusiv, și care cer redobândirea ei, cu păstrarea cetățeniei străine și stabilirea domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate.
- Acordarea cetățeniei română minorilor născuți din părinți cetățeni străini sau fără cetățenie, care nu au împlinit vârsta de 18 ani, și care domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României, conform art. 9 alin. 5 din Legea nr. 21/1991
Sistemul informatic modern permite cetăţenilor români să acceseze informaţii consulare de calitate într-un mod eficient şi transparent, beneficiind de un confort crescut datorită posibilităţii de a interacţiona online cu personalul Ministerului Afacerilor Externe, de a trimite solicitări prin mijloace electronice fără a mai fi nevoiţi să se deplaseze in mod repetat la ghişeu, eliminându-se astfel barierele birocratice şi cele geografice.
Drepturile victimelor
În cazul în care ați fost victima unei infracțiuni, dispuneți de o serie de drepturi. Vă puteți exercita aceste drepturi fie prin inițierea de proceduri împotriva autorului infracțiunii (proceduri penale), fie prin acțiuni având ca scop acordarea de despăgubiri, asigurarea protecției și furnizarea de asistență. Aceste drepturi diferă de la un stat membru al Uniunii Europene (UE) la altul.
Portalul european e-justiţie a fost conceput ca un viitor punct de contact on-line în domeniul justiţiei.
Dreptul la nediscriminare
Dacă ți-au fost încălcate drepturile, de regulă trebuie să te adresezi autorității competente din țara ta sau din țara în care a avut loc încălcarea.Organismul național de promovare a egalității din țara ta de reședință este cel mai bine adaptat să gestioneze cazurile individuale de discriminare și cel mai în măsură să te ajute sau să te redirecționeze către altă entitate competentă.
Drepturile lucrătorilor migranți
Lucratorul salariat sau independent care isi are resedinta/sederea temporara/domiciliul pe teritoriul unui stat membru, altul decat statul competent poate beneficia de servicii sociale așa cum sunt prezentate la nivelul platformei și în baza acordurilor bilaterale.