Președinția României - Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor

ilr

Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor este structura din cadrul Administraţiei Prezidenţiale care asigură relaţia Preşedintelui României cu românii de peste hotare şi comunităţile din cadrul cărora aceştia fac parte.
 
Departamentul are ca atribuţii principale colaborarea cu instituţiile statului român din domeniu şi cu reprezentanţii românilor de pretutindeni, elaborarea de documente specifice, organizarea de acţiuni dedicate comunităţilor de români, relaţionarea cu aceştia, precum şi reprezentarea Președintelui la diverse evenimente. În vederea îndeplinirii acestor atribuţii, Departamentul realizează acţiuni pregătitoare cu scopul planificării, organizării şi desfășurării activităţilor din ţară şi din străinătate la care participă Preşedintele României şi care au ca temă dialogul cu românii de pretutindeni.
 
Departamentul are ca obiectiv strategic asigurarea şi consolidarea relaţiei dintre Preşedintele României şi românii din afara graniţelor ţării prin crearea unor mecanisme noi de dialog. În acest sens, prezintă Preşedintelui României propuneri privind stabilirea şi îmbunătăţirea obiectivelor în ceea ce priveşte strategia de urmat în vederea unei mai bune relaţionări cu românii de peste hotare, prin intensificarea dialogului cu reprezentanţii acestora. De asemenea, preocuparea principală a Departamentului vizează îmbunătățirea mecanismelor de reprezentare și consultare a românilor din străinătate prin implicarea directă a acestora în definirea politicilor statului român.