De Ziua Națională Constantin Brâncuși, Institutul Cultural Român aduce în prim-plan viața și opera artistului român printr-o serie de evenimentele tematice organizate împreună cu reprezentanțele sale din străinătate.
„Luna Brâncuși la New York”, inaugurată prin recitalul „Muzica lui Brâncuși” al pianistei Alexa Stier din Sala „Norman Manea” a ICR New York, continuă cu expoziția „Brâncuși Reimagined”, vernisată în 14 februarie și deschisă publicului până pe 28 februarie 2025. Expoziția prezintă lucrările unor artiști români și americani influențați de moștenirea brâncușiană.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău este partenerul expoziției internaționale „Sărbătoarea Brâncuși - Tradiție și modernitate în arta plastică românească”, ce va avea loc la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”, în perioada 19-26 februarie, organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova prin intermediul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Expoziția va reuni 149 de artiști plastici din România și din Republica Moldova, fiecare expunând câte o lucrare de sculptură, pictură, grafică sau fotografie.
ICR Beijing organizează, în perioada 19 februarie – 19 martie, o serie de evenimente tematice: expoziția cu documente și fotografii din arhiva personală a familiei Lemny, realizate în perioada edificării Coloanei fără Sfârșit la Târgu Jiu: Ansamblul monumental de la Târgu Jiu - capodopera lui Constantin Brâncuși înscrisă în 2024 pe lista monumentelor UNESCO.
ICR Istanbul organizează, pe 19 februarie, în parteneriat cu Universitatea de Arte Frumoase „Mimar Sinanˮ din Istanbul, proiecția filmului documentar „Brâncuși, patriotism prin ordonanță de urgență“, realizat de Televiziunea Română (TVR), în regia lui Cornel Mihalache, urmată de vernisajul expoziției de grafică intitulată „Constantin Brâncuşi – calea către regăsirea esenței“.
ICR Madrid invită publicul la proiecția documentarului „Constantin Brâncuși: Arcaismo y modernidad” („Constantin Brâncuși: Arhaism și modernitate”) miercuri, 19 februarie, la sediul Institutului.
ICR Tel Aviv organizează și găzduiește, în perioada 19 februarie – 20 martie, expoziția de sculptură intitulată „Brâncuși, de la Târgu Jiu până în Israel”, care va cuprinde lucrări ale artistului israelian Dan Reisner, inspirate de sculptorul român Constantin Brâncuși.
Joi, 20 februarie, ICR Londra va organiza la sediu un eveniment dedicat includerii Ansamblului Monumental din Târgu Jiu (1937–38) pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, care va debuta cu vernisajul expoziției de fotografie dedicate construcției ansamblului.
ICR Paris organizează în perioada 25 februarie – 25 iunie expoziţia în aer liber „Brâncuși la Muzeul Național de Artă al României” / "Brancusi au Musée national d'art de Roumanie", concepută şi realizată de ICR Paris pentru exteriorul grădinii Palatului Béhague, în parteneriat cu Ambasada României la Paris și Muzeul Național de Artă al României.
ICR Viena prezintă la sediu, până pe 28 februarie, expoziția de fotografie Coloana Infinitului – Constantin Brâncuși,dedicată procesului de edificare a operei monumentale a sculptorului Constantin Brâncuși.
ICR Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Portugalia, va organiza în 14 martie, în cadrul Facultații de Arte Frumoase din Lisabona, conferințele profesorului portughez Eduardo Duarte și istoricului de artă român Marta Jecu.
Conferința „Brâncuși - Rădăcini Românești și Perspective Universaleˮ, susținută de Doina Lemny, unul dintre cei mai avizați specialiști contemporani în opera lui Brâncuși, va avea loc pe 18 martie, de la ora 17.00, la Muzeul Vigeland din Oslo.
Detalii complete aici.
Parlamentul European anunță deschiderea sesiunii de înscriere în ediția 2025 a „Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni 2025”.
Dacă sunteți rezident al Uniunii Europene, aveți între 16 și 30 de ani și lucrați la un proiect european, atunci ați putea fi următorul câștigător al Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni. Candidați cu proiectul dumnevoastră și aveți șansa să câștigați până la 7 500 € și să primiți sprijinul de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta inițiativa. În plus, puteți obține o invitație exclusivă la săptămâna laureaților organizată la Aachen (Germania) și un stagiu la Parlamentul European.
Calendarul competiției - ediția 2025:
Regulamentul de participare poate fi consultat aici: https://youth.europarl.europa.eu/more-information/charlemagne-prize/apply-now.html.
Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni este acordat proiectelor gestionate de tinerii care sprijină democrația în Europa și promovează cooperarea și înțelegerea atât în Europa, cât și la nivel internațional. Acesta evidențiază activitatea zilnică a tinerilor din întreaga Europă pentru consolidarea sentimentului de apartenență la o identitate europeană comună și sprijină participarea lor activă la dezvoltarea Europei.
Actorul de origine română Sebastian Stan a câștigat Globul de Aur la categoria cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul din filmul „A different man’’. Acesta este cel de-al doilea trofeu, după Ursul de Argint obținut la Festivalul de Film de la Berlin.
„Acesta este pentru mama mea, care a plecat din România în căutarea unei vieți mai bune, care mi-a dat totul, și pentru tatăl meu vitreg, Tony, care și-a asumat să fie cu o mamă singură cu un copil adult, mulțumesc că ești un om adevărat. Globurile de Aur, vă iubesc. România, te iubesc”, a declarat Sebastian Stan în cadrul celei de-a 82-a ediţii a Globurilor de Aur.
În filmul „A Different Man”, film regizat de Aaron Schimberg, Sebastian Stan interpretează rolul lui Edward, un bărbat care suferă de neurofibromatoză, o tulburare genetică ce afectează creșterea celulelor sistemului nervos, în timp ce chipul său este schimbat major. Sătul ca oamenii să își bată joc de înfățișare sa, se hotărăște să apeleze la chirurgia plastică reconstructivă. Ulterior, acesta devine fascinat de Oswald, interpretat de Adam Pearson, un tânăr care suferă de aceeași afecțiune ca el și care îl interpretează într-o piesă bazată pe fosta sa viață, de dinaintea intervenției chirurgicale.
Mai multe informații sunt disponibile aici: https://goldenglobes.com/articles/a-different-mans-sebastian-stan-wants-to-normalize-stories-about-people-with-disabilities/.
sursa foto: https://goldenglobes.com/
Duminică, 22 decembrie 2024, pe scena teatrului Lea Padovani din Montalto di Castro, Italia, va avea loc un spectacol de dans contemporan intitulat "Frumoasa și bestia", pregătit de Mario Dance Atelier din Cluj Napoca.
Acest eveniment își propune să promoveze arta și creativitatea românească în rândul comunității locale și a publicul român din Italia.
Mai multe informații sunt disponibile aici: https://www.facebook.com/mario.danceatelier.
.
Orchestra Operei Naționale București, dirijată de Daniel Jinga, a fost prezentă joi, 28 noiembrie 2024, pentru prima dată pe scena La Fenice din Veneția.
Valentina Nafornița, Ruxandra Donose și Ștefan Pop, acompaniați de orchestra operei bucureștene, au susținut un concert de gală intitulat Ziua Națională a României pe scena La Fenice - Stele ale Operei Româneşti la Veneţia.
Proiectul a fost finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, fiind organizat de Opera Națională București şi realizat în parteneriat cu Ambasada României în Republica Italiană și cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în contextul manifestărilor ce marchează 145 de ani de relații diplomatice între România și Italia.
Programul a cuprins lucrări de G. Enescu, G. Puccini, F. Cilea, G. Rossini, T. Brediceanu, G. Verdi, V. Bellini, Iosif Ivanovici, alcătuirea lui marcând şi faptul că 2024 a fost cunoscut în întreaga lume ca Anul Puccini.
Mai multe informații sunt disponibile aici: https://www.facebook.com/operanb.ro