Astăzi, 2 septembrie, începând cu ora 13:00 (ora României), se dă startul înscrierilor la concursul Juvenes Translatores!
Până la data de 14 octombrie 2024, școlile din toate statele membre UE se pot înregistra online. Concursul recunoaște meritele celor mai buni tineri traducători ai Uniunii Europene și va avea loc în luna noiembrie a.c..
Juvenes Translatores este un concurs anual de traduceri pentru elevii în vârstă de 17 ani din toate țările UE. Scopul său este de a-i inspira pe tineri și de a-i încuraja să învețe limbi străine. În luna noiembrie, în ziua concursului, peste 3 000 de adolescenți traduc o pagină de creație literară pe un subiect de actualitate, din oricare din cele 24 de limbi oficiale ale UE în oricare din celelalte 23.
Pentru fiecare țară, numărul de școli invitate să participe la concurs coincide cu numărul de locuri pe care le are țara în Parlamentul European. Cum Parlamentul are 720 de eurodeputați, tot atâtea școli din UE pot participa la concurs. Fiecare școală poate înscrie până la cinci elevi. Traducerile participante sunt evaluate de traducători profesioniști din instituțiile UE, care aleg câte o traducere câștigătoare pe țară.
Cei 27 de elevi câștigători – câte unul pentru fiecare stat membru al UE – sunt invitați la o ceremonie de decernare a premiilor la Bruxelles, însoțiți de câte un profesor și un părinte.
Mai multe informații despre concurs și procesul de înscriere sunt disponibile pe pagina oficială a Comisiei Europene, la acest link: https://commission.europa.eu/education/skills-and-qualifications/develop-your-language-skills/juvenes-translatores_ro.
Inițiativa WiFi4EU pune la dispoziție peste 90 000 de puncte de acces WiFi în municipalități din întreaga Europă, anunță Comisia Europeană.
Prin această inițiativă, Comisia Europeană dorește să promoveze conectivitatea Wi-Fi gratuită pentru cetățeni și vizitatori în spații publice, cum ar fi parcuri, piețe, clădiri publice, biblioteci, centre de sănătate și muzee de peste tot în Europa prin WiFi4EU.
Pentru a găsi cel mai apropiat punct de acces WiFi, puteți accesa link-ul: https://wifi4eu.ec.europa.eu/#/list-accesspoints?lang=en.
Mai multe informații despre WiFi4EU sunt disponibile aici: https://wifi4eu.ec.europa.eu/#/home.
Pe durata Jocurilor Olimpice de Vară Paris 2024, Ambasada României la Paris - Palatul Béhague - va fi gazda Casei Ospitalității sub titulatura “Casa României” pentru sportivii olimpici români, un proiect comun al Ministerului Afacerilor Externe și Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
În această perioadă, Palatul Béhague, "unul dintre cele mai frumoase palate" ale Parisului, va fi deschis pentru vizitare publicului larg. Vor putea fi admirate expoziții temporare de fotografie care evocă cei o sută de ani de olimpism ai României, lucrări de pictură despre performanța olimpică în imaginația copiilor, prima diplomă olimpică oferită, în 1924, la Paris, căpitanului echipei noastre naționale de rugby, precum și moneda de argint pur emisă în acest an de către Banca Națională a României pentru a onora centenarul olimpic al României. De asemenea, vor putea fi vizitate saloanele principale și grădina Palatului Béhague, pregătite special pentru această sărbătoare a sportului.
Conform Ambasadei României la Paris, pentru a rezerva un tur ghidat al Casei României, puteți completa formularul de mai jos:
https://forms.gle/H7ke15TQwqtujfRt6.
Comisia Europeană anunță deschiderea înscrierilor pentru noua ediție a programului de stagii plătite.
Prin acest program, stagiarii vor avea oportunitatea de a învăța, timp de 5 luni, ce înseamnă să lucrezi într-o instituție europeană.
Condiții de participare:
o diplomă universitară de cel puțin 3 ani de studiu;
un nivel excelent (C) de engleză, franceză sau germană;
o foarte bună cunoaștere a unei a doua limbi oficiale a UE;
nicio experiență profesională anterioară mai mare de 6 săptămâni într-o instituție UE.
Termenul limită pentru înscrieri este 30 august, ora 11:00 (ora României)!
Mai multe informații sunt disponibile aici.
Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord aniversează anul acesta 30 de ani de la înființare și de la instalarea Înaltpreasfințitului Părinte Serafim ca prim Mitropolit, la 5 iunie 1994, în biserica evanghelică St. Lukas din München.
Proiectul „Concerte jubiliare – 30 de ani de misiune în Diaspora” reprezintă un omagiu adus valorilor și identității culturale românești, având scopul de a aduce împreună comunitățile românești din Germania, Austria și Luxemburg într-o atmosferă de bucurie și unitate la ceas aniversar.
Pentru a marca această aniversare istorică, Mitropolia va organiza o serie de evenimente religioase și culturale, inclusiv trei concerte jubiliare: două în Viena și unul în München. Primul concert va avea loc în Viena pe 29 mai 2024 la Theater Akzent, adresându-se copiilor și tinerilor români și va avea ca protagoniști Corul de copii Maestra. Al doilea concert va avea loc în München în data de 30 mai 2024 la Biserica „St. Johann Baptist”, unde vor evolua Orchestra Simfonică a Operei Naționale București și Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române.
Al treilea concert, programat pentru 21 iunie 2024 în Viena la Wiener Konzerthaus Mozart-Saal, va readuce în fața comunității Orchestra Simfonică a Operei Naționale București și Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române.
Prin aceste concerte jubiliare, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord dorește să transmită un mesaj de unitate și solidaritate în rândul comunităților de români din Diaspora, subliniind importanța păstrării și promovării valorilor spirituale și tradițiilor culturale românești.
Acest proiect este finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.