Orchestra Operei Naționale București, dirijată de Daniel Jinga, a fost prezentă joi, 28 noiembrie 2024, pentru prima dată pe scena La Fenice din Veneția.
Valentina Nafornița, Ruxandra Donose și Ștefan Pop, acompaniați de orchestra operei bucureștene, au susținut un concert de gală intitulat Ziua Națională a României pe scena La Fenice - Stele ale Operei Româneşti la Veneţia.
Proiectul a fost finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, fiind organizat de Opera Națională București şi realizat în parteneriat cu Ambasada României în Republica Italiană și cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în contextul manifestărilor ce marchează 145 de ani de relații diplomatice între România și Italia.
Programul a cuprins lucrări de G. Enescu, G. Puccini, F. Cilea, G. Rossini, T. Brediceanu, G. Verdi, V. Bellini, Iosif Ivanovici, alcătuirea lui marcând şi faptul că 2024 a fost cunoscut în întreaga lume ca Anul Puccini.
Mai multe informații sunt disponibile aici: https://www.facebook.com/operanb.ro
Românii din Bruxelles, Haga și împrejurimi sunt invitați să participe la două evenimente care dezbat teme legate de antreprenoriat și leadership, organizate de Growing Together și finanțate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
În cadrul acestor evenimente, cei interesați vor avea prilejul să cunoască alți români din diaspora și să interacționeze cu antreprenori cu experiență. Participarea este gratuită, evenimentele vor avea durata de 90 de minute, iar locul de desfășurare va fi transmis după realizarea procesului de înscriere.
Date evenimente:
Bruxelles:
Haga
Growing Together este o comunitate dedicată promovării învățării continue și consolidării relațiilor între românii din diverse orașe europene.
Comisia Europeană anunță că a dat startul unei noi runde de înscrieri în cadrul inițiativei DiscoverEU!
35 500 de permise de călătorie gratuite cu trenul sunt oferite tinerilor născuți între 1 ianuarie și 31 decembrie 2006.
Aceștia vor putea călători în Europa timp de până la 30 de zile în cursul perioadei de călătorie cuprinse între 1 martie 2025 și 31 mai 2026.
Termen limită pentru înscrieri: 16 octombrie, ora 13:00 (ora României).
Detaliile despre înscrieri sunt disponibile pe site-ul Comisiei Europene, aici.
Românii din Paris sunt invitați la un o seară de antreprenoriat și leadership, în care vor avea ocazia să-i asculte pe Laura Filitov si Andrei Matyas, vorbitori inspiraționali relevanți in domeniu și vor întâlni colegi antreprenori români și alți profesioniști.
Evenimentul, organizat de asociația Growing Together și finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, va avea loc vineri, 27 septembrie, începând cu ora 18:30, la Palais Brongniard din Paris. Participarea este gratuită, confirmarea se va face până pe 26 septembrie, pe link-ul https://forms.gle/rRBkmwLohzZHGRBJA.
Laura Filitov este expertă în leadership cu un parcurs la Capgemini și va prezenta viziunea sa despre calitățile necesare în viitorul apropiat pentru a deveni un leader. Andrei Matyas este CTO și cofondator la Onelogic, companie de consultanță în servicii de IT, și va vorbi despre impactul inteligenței artificiale în viața de zi cu zi. Intâlnirea, moderată de curatorul Johann Stan, va avea o durată de aproximativ 90 de minute.
Growing Together este o organizație care își propune să promoveze învățarea pe tot parcursul vieții și să faciliteze relațiile dintre membrii diasporei românești din diferite orașe europene.
Mai multe detalii: https://shorturl.at/4eVnH
Astăzi, 2 septembrie, începând cu ora 13:00 (ora României), se dă startul înscrierilor la concursul Juvenes Translatores!
Până la data de 14 octombrie 2024, școlile din toate statele membre UE se pot înregistra online. Concursul recunoaște meritele celor mai buni tineri traducători ai Uniunii Europene și va avea loc în luna noiembrie a.c..
Juvenes Translatores este un concurs anual de traduceri pentru elevii în vârstă de 17 ani din toate țările UE. Scopul său este de a-i inspira pe tineri și de a-i încuraja să învețe limbi străine. În luna noiembrie, în ziua concursului, peste 3 000 de adolescenți traduc o pagină de creație literară pe un subiect de actualitate, din oricare din cele 24 de limbi oficiale ale UE în oricare din celelalte 23.
Pentru fiecare țară, numărul de școli invitate să participe la concurs coincide cu numărul de locuri pe care le are țara în Parlamentul European. Cum Parlamentul are 720 de eurodeputați, tot atâtea școli din UE pot participa la concurs. Fiecare școală poate înscrie până la cinci elevi. Traducerile participante sunt evaluate de traducători profesioniști din instituțiile UE, care aleg câte o traducere câștigătoare pe țară.
Cei 27 de elevi câștigători – câte unul pentru fiecare stat membru al UE – sunt invitați la o ceremonie de decernare a premiilor la Bruxelles, însoțiți de câte un profesor și un părinte.
Mai multe informații despre concurs și procesul de înscriere sunt disponibile pe pagina oficială a Comisiei Europene, la acest link: https://commission.europa.eu/education/skills-and-qualifications/develop-your-language-skills/juvenes-translatores_ro.